Artikülasyon Egzersizleri ve Hareketleri
12 Temmuz 2024

Artikülasyon Egzersizleri ve Hareketleri

Artikülasyon Egzersizleri

Artikülasyon, nefesin gırtlaktan çıkmasından sonra yutak, ağız ve burundan geçerek, dil, dudak ve damak gibi organlar aracılığıyla konuşma seslerine dönüşmesi sürecine denir. Kısaca, artikülasyon kelimesi, konuşma organlarının toplu hareketi anlamına gelir. Aynı zamanda, artikülasyon, nefesin gırtlaktan geçerek ses haline dönüştürülmesi için yapılan bir çalışma şeklidir. Çocuklarda ilk konuşma dönemlerinde anlaşılabilir bir şekilde ifade sağlamak için artikülasyon işlemleri gereklidir.

Artikülasyon bozukluğu, bireylerin dillerinde gerekli olan bileşik ve bağımsız sesleri çıkaramaması veya bu sesleri gereken şekilde birbiriyle bağlayamaması durumudur. Bu bozukluk, seslerin hem çıkarılması hem de bağlanması süreçlerinde yaşa göre belirgin sapmalar gösterir. Kısaca, artikülasyon, bir bireyin yaşına, gelişimine ve bulunduğu dönemdeki seviyesine uygun olmayan konuşma yeteneği ve ses uyumunun olmaması anlamına gelir.

Artikülasyon Süreçleri

Artikülasyon egzersizleri ve konuşma üretiminde birbiriyle ilgili dört süreç vardır. Bunlar:

  • Solunum
  • Seslenim
  • Yankılanma
  • Söyleme ve ekleme

Artikülasyon Egzersiz Türleri

Artikülasyon egzersizleri, konuşma egzersizleri olarak da bilinir ve sekiz ana gruba ayrılır:

  • Gevşetme Modu: Sandalye üzerinde bacaklar uzatılmış, kollar masaya dayalı ve baş öne bırakılmış şekilde bir oturma pozisyonu alınır. Bu, bireyin rahat bir duruş pozisyonu almasını sağlar.
  • Nefes Egzersizleri: Bireyler, sırt üstü yatar pozisyonda, elleri karnının üstünde olacak şekilde yerleştirilir ve nefes alıp verme dengesi sağlanır. Bu egzersizler, bireylere tekrar ettirilerek alışkanlık haline getirilir.
  • Artikülasyon Organları Üzerinde Uygulanan Egzersizler: Dil, dudak, çene ve damak gibi artikülasyon organları, resimli şemalarla ve aynalar kullanılarak büyüklerin yapması, çocukların ise oyunlarla öğrenmesi sağlanır.
  • Alt Çene Rehabilitasyon Egzersizleri: Bu egzersizde "M" sesi "MOO" olarak, "Pa" sesi ise "Pee" olarak çıkarılırken alt çene ve dudaklar gevşek ve düşük bir şekildedir. Kuvvetli bir şekilde soluk alıp vermek, seslerin daha net çıkmasında çok etkili bir egzersizdir.
  • Dudaklar İçin Egzersizler: Dudakları gaga şeklinde yapmak, dudakları uzatarak sesleri çıkarmak ve sayılar ile "huu" ve "hüüü" seslerini çıkartmak gerekir.
  • Dil Egzersizleri: Dilin serbest ve gevşek bırakılması durumunda, dudaklar dil oynatılmadan açılıp kapatılır. Bu şekilde "D" ve "T" seslerinin gereken şekilde şekillenmesi bireylere öğretilir.
  • Velum İçin Gereken Egzersizler: Velum egzersizleri, belirli hareketlerin koordinasyonu ile gerçekleştirilir.

Sonuç

Artikülasyon egzersizleri, konuşma organlarının gerektiği şekilde kullanılamamasından kaynaklı olarak bireylerin sesleri istenilen şekilde çıkaramaması durumunda uygulanan egzersizlerdir. Bu egzersizler sayesinde bireylerin konuşmaları ve düzgün, akıcı bir dile sahip olmaları sağlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bekata

12 Nisan 2024 Cuma

İyi günler. Oğlum 4 yaşında ve biraz kekemelik var oğlumda. Doktor daha iyi konuşabilmesi için dil ve artükülasyon egzersizleri verdi. Sizin de oğlum için önerebileceğiniz egzersizler var mıdır? Teşekkürler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Zerr

Kekemelik ciddi bir rahatsızlıktır. İleri boyutta olan kekeme hastaları uzman kişiler tarafından tedavi edilmelidir. Kekemelik korkudan oluşabiliyor. Kekemelik ileri değilse aile bireyleriyle bol bol ve tane tane konuşturun kekeme olan kişiyi. Kalabalık ortam da beraber ders gibi konuşun kekeme olan insanı da bu konuşmalara dahil edin ve bunun sonucunu görürsünüz.

2. Cevap
cevap

Cenger

Bol bol tane tane konuşun yanında birsey anlatırken onu dinleyin ama ağzına bakmayın özgüveni yerine gelmeli.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diyafram Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Diyafram Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Spor Egzersizleri Nelerdir?

Spor Egzersizleri Nelerdir?

Çene Ağrısı Egzersizleri ve Hareketleri

Çene Ağrısı Egzersizleri ve Hareketleri

Duruş Bozukluğu Egzersizleri ve Hareketleri

Duruş Bozukluğu Egzersizleri ve Hareketleri

Germe Egzersizleri ve Yöntemleri

Germe Egzersizleri ve Yöntemleri

Güncel

Hamile Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Hamile Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Güncel

Selülit İçin Egzersiz ve Hareketler

Selülit İçin Egzersiz ve Hareketler

Güncel

Ayak Bileği Egzersizleri ve Hareketleri

Ayak Bileği Egzersizleri ve Hareketleri