Germe Egzersizleri ve Yöntemleri
09 Temmuz 2024

Germe Egzersizleri ve Yöntemleri

Germe Egzersizleri

Germe egzersizlerine başlamadan önce kasların fiziksel uyarılara nasıl cevap verdiğini ve kasların yapısal bileşenlerini iyi analiz etmek gerekmektedir. Germenin, eksternal yani dış kaynaklı uyarılardan etkilenmesi, kasın fizyolojik yanıtları ile alakalıdır. Örneğin, sıcak uygulamalardaki dokuların elastikiyeti artıp, germe egzersizlerine karşı oluşabilecek fizyolojik yanıtın daha verimli olmasını sağlayabilir. Bunun aksine, soğuk uygulamalarda dokunun elastikiyeti azalır. Bu sebeple germe egzersizlerine başlamadan önce bu temel bileşenlerin ayrımına dikkat edilmelidir.

Germe Egzersiz Çeşitleri

  • Balistik Germe: Patlayıcı tarzda yapılan germelere balistik germe denir. Balistik germeler, yaralanmış kas fibriline uygulanmamalıdır. Ancak bu, herhangi bir yaralanma geçirmemiş bireylerde uygulanabileceği anlamına gelmez. Vaskülarizasyonu optimal düzeyde olmayan kas fibrillerinin de balistik germe neticesinde yaralanması mümkündür.
  • Statik Germe: Bu germe türü, daha çok spor salonlarında uygulanan bir germe formudur. Kas, uzamış pozisyonda 30 saniye boyunca tutulur. Burada unutulmaması gereken nokta, "no pain, no gain" mottosunun geçerli olmadığıdır. Kasın uzayabileceği boyut belirli olduğu için bu sınırların ilerisine erişmeye çalışmak yaralanmalara sebep olabilir. Elongasyon sağlandığı sırada, fizyolojik eklem hareket sınırlarının ilerisine geçilmemeli ve irritasyon yaratması durumunda germeler sonlandırılmalıdır. Gündelik hayatta statik germenin çok sık kullanılmasının nedeni, güvenilir olması ve sakatlık riskini minimum düzeye indirmesidir.
  • Pasif Germe: Statik germe ile benzerlik gösterebilir. Ancak pasif germe, bir cihaz ya da dışarıdan bireyler vasıtasıyla yapılır. Bu germe türü genellikle hamstring germesi olarak yapılır ve düz bacak kaldırma şeklinde uygulanır. Bu açıdan statik germeden ayrılmaktadır.
Bu germe türlerinin yanı sıra, aktif izole germe, PNF germe, izometrik germe ve dinamik germe gibi farklı komponentler de bulunmaktadır.

Germe Egzersizleri Ne Kadar Süre Yapılmalıdır?

Germe egzersizlerinin optimal süresi 15-30 saniye arasında sınırlı kalmaktadır. Ancak vücudunuzda farklı boyutlarda ve hassasiyetlerde kaslar bulunduğu için, germe süresi uzatılabilir veya kısaltılabilir. Ancak germe egzersizlerinde hatalı birkaç saniye yapmak, tekrar başlangıç noktasına dönmek anlamına gelmemelidir.

Germe Egzersizleri Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Germe egzersizleri, kasların duyarlı olduğu egzersiz formlarıdır. Bütün bu egzersizlerde dikkat edilmesi gereken, kasların en uzun pozisyona erişimini sağladığı için duyarlı davranılmasıdır. Soğuk ve sıcak uygulamaların kaslar üzerindeki etkilerine yukarıda değinilmiştir. Bunun yanı sıra, germe sırasında hareketlerin normal fizyolojik sınırlar içinde yapılması ve hareketlerin yavaş yapılmasına dikkat edilmelidir. Ani hareketlerle kasın uzatılması ve en uzun pozisyona yerleştirilmesi sakatlıklara zemin hazırlamaktadır. Bu açıdan germe egzersizlerini yaparken oldukça dikkatli olunmalıdır.

Germe Egzersizlerinin Faydaları Nelerdir?

Germe egzersizleri her şeyden önce esneklik kazanmanıza yardımcı olur ve buna bağlı olarak yaralanma riskini azaltır. Aynı zamanda, germe egzersizleri eklem dizilim bozukluklarından kaynaklanabilecek problemlerin önüne geçer. Kas spazmının azaltılması açısından da oldukça faydalıdır. Özellikle doğru hızda yapılan germeler, gevşemeyi sağlar. Çünkü yavaş germeler, aktiviteleri refleksleri uyarmaz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nerim

23 Mayıs 2024 Perşembe

Benim omuriliğimde daha önce skolyöz adı verilen rahatsızlık vardı. Ben de bu durum için ameliyat olarak bu sorunu giderdim. Ameliyat üzerinden 2 yıl geçti ve sağlıklıyım. Bu egzersizleri yapmamın belime herhangi bir sakıncası olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nerim,

Öncelikle ameliyat sonrası sağlığına kavuşmana çok sevindim. Ancak, bu egzersizlerin beline uygun olup olmadığı konusunda net bir şey söylemek zordur. En doğru bilgi için ameliyatını gerçekleştiren doktoruna veya bir fizyoterapiste danışmanı tavsiye ederim. Bu şekilde, sağlığını riske atmadan uygun egzersizleri yapabilirsin.

Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Zuhur

Merhaba Nerim Hanım, skolyöz egzersizlerinin insan vücudunda çok ciddi faydaları olmaktadır. Hem sağlık açısından hem de bu rahatsızlığın giderilebilmesi açısında bu egzersizleri bol bol yapmanız tavsiye edilmektedir. Ancak ameliyat olmuş olduğunuz için tekrar aynı doktorla görüşerek bu konu hakkında detaylı bilgi almanız çok daha sağlıklı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Burun Kaldırma Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Burun Kaldırma Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Sırt Ağrısı Egzersizleri ve Hareketleri

Sırt Ağrısı Egzersizleri ve Hareketleri

Esneme Egzersizleri ve Hareketleri

Esneme Egzersizleri ve Hareketleri

Egzersiz Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Egzersiz Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Omuz Egzersizleri ve Hareketleri

Omuz Egzersizleri ve Hareketleri

Güncel

Diz Ağrısı Egzersizleri ve Hareketleri

Diz Ağrısı Egzersizleri ve Hareketleri

Güncel

Egzersiz Bandı Nasıl Seçilir?

Egzersiz Bandı Nasıl Seçilir?

Güncel

Masa Başı Egzersizleri ve Hareketleri

Masa Başı Egzersizleri ve Hareketleri

Kardiyo Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Kardiyo Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Karın Eritme Egzersizleri ve Hareketleri

Karın Eritme Egzersizleri ve Hareketleri

Hamilelikte Egzersiz Hareketleri

Hamilelikte Egzersiz Hareketleri

Kegel Egzersizleri ve Hareketleri

Kegel Egzersizleri ve Hareketleri

Egzersiz Hareketleri ve Çeşitleri

Egzersiz Hareketleri ve Çeşitleri

Omuz Kireçlenmesi Egzersizleri ve Hareketleri

Omuz Kireçlenmesi Egzersizleri ve Hareketleri