Kegel Egzersizleri ve Hareketleri
15 Temmuz 2024

Kegel Egzersizleri ve Hareketleri

Kegel Egzersizleri

Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendirmek amacıyla yapılan özel egzersizlerdir. Pelvik taban kasları, üreme sistemi ve üriner sistem için oldukça önemlidir. Bu kaslar idrar tutma, dışkılama, cinsel ilişki, orgazm, doğum sırasında bebeğin çıkışını kolaylaştırma ve bağırsak hareketleri için yardımcı kaslardır. Pelvik taban kaslarının gevşek olması, cinsel birliktelik anında sıkılması, cinsel ilişkinin gerçekleşmemesine neden olabilir. Kegel egzersizlerinin amacı, kaslar üzerinde kontrol sağlamak ve şartlanmış olan refleksi sistematik olarak değiştirmektir.

Pelvik Taban Kaslarının Zayıflama Nedenleri

Doğum, kasların az çalışması, menopoz dönemi ve kas gücündeki azalma, pelvik taban kaslarının kasılma kabiliyetini azaltabilir veya kısıtlayabilir. Kasların kabiliyetinde azalma veya kısıtlanma, cinsel işlev bozukluklarında büyük rol oynar. Dolayısıyla kasların egzersizler ile kuvvetlendirilmesi gerekir. Bu sayede cinsel birliktelikte daha kolay orgazm olunabilir.

İdrar Kaçırma ve Kegel Egzersizleri

Kadınlarda hapşırma, öksürme, gülme ve ayakta durma gibi normal aktivite ve reflekslerle ilgili olarak idrar kaçırma problemi yaşanabilir. Kegel egzersizleri, idrar problemleri için de önemli bir egzersizdir. İdrarın kontrolsüz bir şekilde boşalmasına yol açan kasların kuvvetlenmesini ve fonksiyonlarını daha iyi yerine getirebilmelerine yardımcı olur. Kegel egzersizleri, tıpkı halter kaldırmaya benzer. Halter kaldırarak kol kasları nasıl kuvvetleniyorsa, Kegel egzersizleri de doğru yapıldığında pelvik taban kaslarını kuvvetlendirir. Kegel egzersizleri sayesinde idrar tutamama problemi cerrahiye gerek kalmadan tedavi edilebilir.

Kegel Egzersizleri Nasıl Uygulanır?

Kegel egzersizlerine başlamadan önce hangi kasların çalışmadığı veya sınırlı çalıştığı bilinmelidir. Pelvik taban kaslarını kontrol etmek için bazı testler uygulanabilir. Bu testler şu şekilde olur:

  • İdrar yaparken idrarın yarıda kesilmesi ve hangi kaslar ile idrarın tutulduğunun öğrenilmesi. Bu işlem yapılırken kalça ve karın kasları mümkün olduğunca serbest bırakılmalıdır.
  • Eğer ilk test zor gelmişse ve hangi kas olduğu bu test ile anlaşılamamışsa, vajina içine iki parmak yerleştirilir ve vajina sıkılarak parmakların sıkışması sağlanır. Her iki test sırasında çalışan kas, Kegel egzersizleri sırasında çalışacak kaslardır.

Kegel Egzersizleri Hangi Sıklıkla Uygulanmalıdır?

Kegel egzersizleri her an, her yerde rahatlıkla uygulanabilir. Evde, işte, yolculukta, yürüyüş anında istenildiği zaman egzersiz gerçekleştirilebilir. Dışarıdan egzersiz yapıldığı fark edilmez. Kegel egzersizleri her gün düzenli olarak uygulanmalı ve bu alışkanlık haline getirilmelidir.

Her egzersiz için pelvik taban kasları 3-5 saniye kadar sıkılır. Kaslar bırakıldıktan sonra bir müddet ara verilir ve tekrar edilir. 10 defa tekrar yapılabilir. Her defasında 10 set olmak üzere günde 5 defa tekrarlandığında kısa sürede faydalarından yararlanılabilir. Kegel egzersizlerini çok fazla yapmak ya da idrar yaparken egzersizi tekrarlamak fayda yerine zarar sağlar. Egzersiz anında nefes alışı normal olmalı ve yalnızca pelvik kaslar çalıştırılmalıdır.

Kegel Egzersizlerinin Faydaları

Kegel egzersizleri aşağıdaki durumları tedavi edebilmek için uygulanabilir:
  • Cinsel isteğin arttırılması
  • Orgazm olamama
  • Hafif şiddette idrar kaçırma
  • Cinsel isteksizlik
  • Normal doğuma hazırlık
  • Rektum, mesane ve rahim sarkması
  • Doğum sonrası gevşemiş vajinanın eski haline döndürülebilmesi için uygulanabilir

Not: Vajina gevşekliği, cinsel isteksizlik, orgazm olamama, idrar kaçırma gibi şikâyetler yaşanıyorsa Kegel egzersizleri ile tedavi etmeyi denemeden önce uzman bir doktora başvurulmalıdır. Bu tarz şikâyetler anatomik olarak gerçekleşebilir. Örneğin, vajina doğum sayısına bağlı olarak genişlemiş, idrar torbası sarkmışsa Kegel egzersizleri bu sorunları çözümlemek için yeterli değildir. Bu durumlarda egzersiz yapmak kesinlikle fayda sağlamaz ve hatta zaman kaybına sebep olur. Bu tarz sıkıntılarda bazen tek çözüm cerrahidir. Kegel egzersizleri tek başına tedavi için hiçbir zaman yeterli değildir. Egzersizler koruyucu ve önleyicidir. Genellikle cerrahi operasyonlara destek amacı ile uygulanması tavsiye edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muin

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Pelvik taban kaslarının kasılma kabiliyetinin azalması cinsel işlev bozukluklarına neden olabilir mi? Doğum, menopoz veya kas gücündeki azalma bu kasların zayıflamasına yol açar mı? Bu durumda Kegel egzersizlerini nasıl ve hangi sıklıkla uygulamalıyım? Ayrıca, idrar kaçırma problemlerimde bu egzersizlerin etkili olabileceğini duydum, bu konuda deneyimi olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Muin,

Pelvik taban kaslarının kasılma kabiliyetinin azalması gerçekten cinsel işlev bozukluklarına neden olabilir. Doğum, menopoz ve kas gücündeki azalma gibi faktörler pelvik taban kaslarının zayıflamasına yol açabilir. Bu durumda, Kegel egzersizleri yapmak çok faydalı olabilir.

Kegel egzersizlerini uygulamak için öncelikle pelvik taban kaslarınızı doğru bir şekilde belirlemeniz önemlidir. Bu kasları belirledikten sonra, kaslarınızı sıkıp 5-10 saniye boyunca tutun ve sonra gevşetin. Bu hareketi günde 3-4 defa, her defasında 10-15 tekrar olacak şekilde yapabilirsiniz.

Ayrıca, Kegel egzersizleri idrar kaçırma problemlerinde de etkili olabilir. Bu egzersizleri düzenli olarak yapmak, pelvik taban kaslarının güçlenmesine yardımcı olarak idrar kaçırma sorunlarını azaltabilir.

Başka deneyimi olanların da bu konuda paylaşım yapması faydalı olabilir. Umarım bu bilgiler size yardımcı olur.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bacak Egzersizleri ve Hareketleri

Bacak Egzersizleri ve Hareketleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalça Büyütme Egzersizleri ve Hareketleri

Kalça Büyütme Egzersizleri ve Hareketleri

Ofis Egzersizleri ve Hareketleri

Ofis Egzersizleri ve Hareketleri

Elmacık Kemiği Belirginleştirme Egzersizleri

Elmacık Kemiği Belirginleştirme Egzersizleri

Trambolin Egzersizleri ve Hareketleri

Trambolin Egzersizleri ve Hareketleri

Burun Düzeltme Egzersizleri ve Hareketleri

Burun Düzeltme Egzersizleri ve Hareketleri

Güncel

Konuşma Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Konuşma Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Güncel

Bel Egzersizleri ve Hareketleri

Bel Egzersizleri ve Hareketleri

Güncel

Karın Yağı Eritme Egzersizleri ve Hareketleri

Karın Yağı Eritme Egzersizleri ve Hareketleri