Boyun Kireçlenmesi Egzersizleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Boyun Kireçlenmesi Egzersizleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Boyun Kireçlenmesi Egzersizleri

Boyun kireçlenmesi, boyunda şiddetli ağrı ve boyun eklemlerinde sertleşmeyle kendini gösteren ciddi bir sağlık problemidir. Bu durum, boyundaki eklemler ve üst omurga kemiklerinin zamanla aşınması ve yıpranması sonucu ortaya çıkar. Boyun kireçlenmesi, genellikle 60 yaş üzerindeki bireylerde yaygın olarak görülür ve genç yaş grubunda nadir rastlanır.

Boyun kireçlenmesinin tıbbi adı osteoartrit, servikal spondilit veya boyunda romatoid artrit olabilir. Bu rahatsızlık, sürekli olarak ilgili bölgede tahrişe yol açan ve ilaç tedavisi bulunmayan bir durumdur. Bu sebeple, boyun kireçlenmesinin zaman kaybedilmeden tedavi edilmesi çok önemlidir. Tedavi edilmezse, zamanla daha da kötüleşerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yaş ilerledikçe, omurgada bulunan disk, kemik ve eklemlerin yıpranma ve aşınma olasılığı da artar.

Boyun Kireçlenmesinin Bilinen Sebepleri

  • Duruş Bozuklukları: Kafa ve boyunu uzun süre aynı şekilde tutmak, boyunda sertleşmeye ve kireçlenmeye sebep olabilir.
  • Fazla Kullanım: Boyun etrafındaki eklemlerin uzun süre aşırı kullanılması boyun kireçlenmesi riskini artırır. Örneğin, günlük sakız çiğnemek, geceleri dişleri gıcırdatmak veya uzun süre bilgisayara bakmak boyun eklemlerinin yıpranmasına neden olabilir.
  • Sakatlanmalar: Boyundaki omurlar veya omurgalar bir düşme ya da kaza sonucu sakatlanıp boyunda kireçlenmeye yol açabilir.
  • Enfeksiyonlar: Beyin iltihaplanması veya menenjit gibi bazı hastalıklar, boyun eklemlerinde aşırı kireçlenmeye neden olabilir.

Boyun kireçlenmesi nadiren kemik veya omurga rahatsızlıklarından da kaynaklanabilir. Ancak, bireysel olarak boyun kireçlenmesinin sebebini tam olarak belirlemek her zaman mümkün olmayabilir. Boyun kireçlenmesinin ilk süreçlerinde, boyun bölgesinde şiddetli ağrılar ve sertleşme gibi belirtiler görülebilir.

Boyun Kireçlenmesi İçin Egzersizler

Boyun kireçlenmesi belirtilerinin etkili olmadığı zamanlarda, boyun kireçlenmesi için egzersizler deneyebilirsiniz. Ancak, aşırıya kaçmamak önemlidir. Haftanın 4-5 günü yüzmek veya 30-45 dakikalık yürüyüşler faydalı olabilir. Egzersizlerin öncesinde ve sonrasında germe hareketleri yapmak önemlidir. Egzersizler, gevşemeyi sağlar, kişinin duruşunu düzeltir, hareket kabiliyetini artırarak boyun kaslarının güçlenmesine yardımcı olur. Haftada en az 3 kez, günde 15 dakika egzersiz yapmak, rahatsızlığınızı ve ağrılarınızı büyük ölçüde azaltır ve gelişebilecek boyun problemlerini engeller. Boyuna nazik davranmak önemlidir; böylece o da size karşı nazik olacaktır.

Boyun Egzersizleri İçin Öneriler

  • Ağrı ve rahatsızlığa sebep olan veya mevcut ağrıyı artıran egzersizler kesilmelidir. Sessiz ve sakin ortamlarda egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir.
  • Rahat kıyafetler giyilmelidir. Ayakkabılar çıkarılmalıdır.
  • Egzersiz yaparken vücudu dinlemek önemlidir; nerede daha çok sıkılık varsa ona odaklanılmalıdır.
  • Vücut gevşetilmelidir. Gergin olmamak önemli bir husustur.
  • Derin ve yavaş soluk alıp verilmelidir. Nefes serbest bırakılmalıdır.
  • Yavaş bir şekilde, burgu germe hareketleri yapılmalıdır.

Boyun kireçlenmesi, yaşam kalitesini düşüren ciddi bir sağlık sorunudur. Ancak, doğru egzersizler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile bu durumu yönetmek mümkündür. Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ses Egzersizleri ve Hareketleri

Ses Egzersizleri ve Hareketleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Konuşma Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Konuşma Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Yüz Felci Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Yüz Felci Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Burun Düzeltme Egzersizleri ve Hareketleri

Burun Düzeltme Egzersizleri ve Hareketleri

Aerobik Egzersiz Nasıl Yapılır?

Aerobik Egzersiz Nasıl Yapılır?

Dudak Egzersizleri Faydaları Nelerdir?

Dudak Egzersizleri Faydaları Nelerdir?