Skolyoz Egzersizleri ve Hareketleri
24 Temmuz 2024

Skolyoz Egzersizleri ve Hareketleri

Skolyoz Egzersizleri

Skolyoz, omurganın yana doğru eğrilmesi sonucu göğüs ve bel bölgelerinde görülen bir bozukluktur. Skolyoz, omurgayı etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır ve egzersizlerle düzeltilmeye yönelik çalışmalar yapılabilir. Ancak skolyozu tamamen düzeltmek zaman alabilir ve gerçekçi olmak gerekirse, skolyozu tamamen düzeltmek neredeyse imkânsızdır. Bununla birlikte, skolyozun omurgada oluşturduğu eğrilik, egzersiz yardımıyla düzeltilebilir. Spor yaparak bu eğrilikler minimal düzeye indirilebilir. Ancak yapılacak egzersizler skolyozun çeşidine göre değişir. Başlıca skolyoz çeşitlerini ve yapılacak egzersizleri aşağıda sıralayabiliriz.

Doğuştan (Konjenital) Skolyoz

Doğuştan (konjenital) skolyoz, genellikle omurgadaki bir kusur veya kaburgaların birbiriyle birleşmesi sonucu oluşur. Bu tür skolyoz, çocuk felci ve beyin felci gibi hastalıkların sonucunda da ortaya çıkabilir ve bel ile göğüs bölgelerinde eğrilik yapar. Doğuştan (konjenital) skolyoz hastalığı genellikle 0-3 yaş arasında görülür. Bu hastalıkla karşılaşıldığında, uzman bir hekime başvurulmalı ve verilen egzersizler dikkatle uygulanmalıdır. Beyin felci ve kas erimesi gibi durumlara bağlı olarak kas felci sonucu oluşan polio (çocuk felci) da daha önce sorunsuz bir omurgada bilinmeyen bir nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bu durumda da uzman hekimlere başvurulmalı ve önerilen egzersizler yapılmalıdır. Gelişi güzel yapılan egzersizler omurgaya daha fazla zarar verebilir.

İdiyopatik Skolyoz

Skolyozun en sık görülen şekli olan idiyopatik skolyozun kalıtsal bir neden sonucu oluştuğu düşünülmektedir. En fazla genç kızlarda ve ergenlik döneminde hızlı büyüme sırasında görülür. İdiyopatik skolyoz genellikle ailedeki genetik (kalıtsal) nedenlere bağlı olarak gözlemlenir.

Skolyoz Egzersizleri

Uzman doktorlar tarafından eğrilik ve şiddet derecesi az olan hastalarda fizyoterapistler tarafından birtakım egzersizler uygulanmaktadır. Skolyoz tedavisinde amaç omurgayı düzeltmek, omurganın esnekliğini artırmak ve kas kuvveti dengesizliğini düzenlemektir. Bu egzersizler arasında en fazla kullanılanlar şunlardır:

  • Kuru Yüzme Egzersizi: Bu egzersiz sayesinde omurganın düzelmesi amaçlanmaktadır. Birçok uzman tarafından önerilmektedir. Yüzme sayesinde omurgadaki eğrilikler, suyun etkisi ve ritmik kol ile bacak hareketleri ile düzelme sağlar.
  • Emekleme Pozisyonu: Emekleme pozisyonunda durularak baş kısmı ellerden de destek alarak ileri doğru, eller yerden kesilmeden baş yukarı doğru kaldırılır. Bu egzersiz ev içerisinde rahatlıkla yapılır ve omurgadaki eğrilik zamanla düzelir.
  • Burun Dize Değdirme: Emekleme pozisyonu alınarak burun bir dize değdirilir, ardından diğer dize kısa süre aralıklarla değdirilir. Bu hareket gün içerisinde ortalama 5 dakika yapılmalıdır.
  • Kalça ve Topuk Egzersizi: Emekleme pozisyonu alınarak eller sabit tutulur ve kalça ile topuk üzerine oturulur. Burun mümkün olduğunca dizlere doğru yaklaştırılmalıdır. Ardından burun yatağa sürülerek eller ile ileri doğru uzanılır. Gövde ile baş kaldırılarak tekrar başa dönülür.

Her ne kadar skolyoz hastalığı için genel egzersizler önerilmiş olsa da, bu rahatsızlığa maruz kalan bir hasta kesinlikle uzman fizyoterapistler tarafından verilen egzersizlere riayet etmelidir ve kendisine çıkartılan egzersiz programına harfiyen uymalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nurtek

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Skolyoz rahatsızlığım var ve doktorum bana kuru yüzme egzersizi önerdi. Bu egzersizi yaparken tam olarak hangi hareketleri yapmam gerektiğini ve günlük ne kadar süreyle uygulamamı tavsiye edersiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nurtek hanım,

Kuru yüzme egzersizleri skolyoz rahatsızlığı olan kişiler için çok faydalı olabilir. Bu egzersizler genellikle yerinizde yüzer gibi hareketler yapmayı içerir. ޞimdi size birkaç temel kuru yüzme hareketini anlatmak istiyorum:

1. Sırtüstü Yatma ve Kolları Hareket Ettirme: Sırtüstü yatarak kollarınızı başınızın üzerinde uzatın. Kollarınızı yavaşça yanlara doğru açıp kapatın, tıpkı suda yüzerken yaptığınız gibi.

2. Yüzüstü Yatma ve Bacak Hareketleri: Yüzüstü yatın ve kollarınızı vücudunuzun yanında tutun. Bacaklarınızı sanki yüzme hareketi yapıyormuş gibi yukarı aşağı hareket ettirin.

3. Sırtüstü Yatma ve Bisiklet Hareketi: Sırtüstü yatıp bacaklarınızı havaya kaldırarak bisiklet çeviriyormuş gibi hareket ettirin. Bu hareket bel ve karın kaslarınızı güçlendirir.

Bu egzersizleri günlük olarak 15-20 dakika kadar yapmanız yeterli olabilir. Ancak, egzersiz süresini yavaş yavaş artırabilir veya doktorunuzun önerdiği süreye göre ayarlayabilirsiniz. Egzersizleri yaparken dikkatli olun ve ağrı hissettiğinizde durun. Her zaman doktorunuzun tavsiyelerine uymak çok önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dik Durmak İçin Egzersizler

Dik Durmak İçin Egzersizler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göbek Yağı Eritme Egzersizleri ve Hareketleri

Göbek Yağı Eritme Egzersizleri ve Hareketleri

Rahatlama Egzersizleri ve Yöntemleri

Rahatlama Egzersizleri ve Yöntemleri

Omuz Kireçlenmesi Egzersizleri ve Hareketleri

Omuz Kireçlenmesi Egzersizleri ve Hareketleri

Göbek Egzersizleri ve Hareketleri

Göbek Egzersizleri ve Hareketleri

Hamile Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Hamile Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Güncel

Dambıl Egzersizleri ve Hareketleri

Dambıl Egzersizleri ve Hareketleri

Güncel

Bel Güçlendirme Egzersizleri ve Hareketleri

Bel Güçlendirme Egzersizleri ve Hareketleri