Solunum Egzersizleri ve Hareketleri
19 Temmuz 2024

Solunum Egzersizleri ve Hareketleri

Solunum Egzersizleri

Solunum egzersizleri, akciğerlerin temiz oksijen alıp kirli oksijeni atma sürecini optimize etmeye yardımcı olan tekniklerdir. Solunumun başlangıcı burundan alınan nefesle olur. Canlılar solunum yapamazsa, yaşamlarını kısa sürede kaybederler. Solunumda herhangi bir engel teşkil eden rahatsızlık varsa, nefessiz kalma hissinin azaltılması için solunum egzersizleri yapılması faydalıdır. Özellikle akciğer hastalıklarında solunum egzersizlerinin önemi büyüktür. Solunum egzersizleri, kişilerin daha rahat nefes almasını sağlar. Bu egzersizler hastalar tarafından öğrenildiğinde, solunumda belirgin bir rahatlama hissedilir.

Solunum Egzersizlerinin Türleri

Diafragmatik Solunum Egzersizi

Diafragmatik solunum egzersizi için yer çekiminin diyaframa yardımcı olduğu bir pozisyon olan yarı yatar pozisyona geçilir. Bu esnada omuz ve boyun kasları gevşetilir. Burundan nefes alınırken, bir yandan elinizle kaburgaların altını yani karnınızı tutun. Yavaş ve derin nefes alırken, göğüs serbest kalmalıdır. Karın hafifçe yükselmelidir. Daha sonra ağızdan nefesi yavaşça verin. Bu egzersiz 3-4 defa tekrarlanmalı ve hiperventilasyon yapılmamalıdır. Elinizi karnınıza koyarak, yapılan hareketin farkına varabilirsiniz. Bu solunum egzersizi öğrenildiğinde ayakta, oturur halde bile yapılabilir. Özellikle merdiven çıkma, yürüme esnasında faydalı olur.

Segmental Solunum Egzersizi

Segmental solunum egzersizleri, akciğerin belli bir bölgesinin genişletilmesi ihtiyacına yönelik egzersizlerdir. Örneğin, ağrı, fibrozis, pnömoni, atelektazi gibi sorunlarda akciğerin bazı bölgelerinde hipoventilasyon ortaya çıkabilir. Bu egzersizler özellikle orta ve üst loblar için uygulanabilir:

  • Lateral Kosta Genişleme: Bu egzersiz tek taraflı ya da çift taraflı uygulanabilir. Yatar pozisyonda başlanan egzersiz daha sonradan otururken de yapılabilir. Alt kaburgaların yanlarına ellerinizi yerleştirerek dikkatinizi bu bölgelere verin. Nefes vererek kaburgalardaki içe doğru hareketi hissedebilirsiniz. Nefes verirken hastanın kaburgalarına ellerinizle basınç uygulayın. Nefes almadan önce göğüs bölgesine aşağı ve içeriye doğru hızlı esnetme hareketi yapın. Hasta nefes aldığında alt kaburgalara hafifçe direnç uygulayıp, hissetmesini sağlayın. Nefes verme sırasında kaburgalara aşağı ve içeri bastırıp hastaya yardımcı olun.
  • Posterior Bazal Genişleme: Hasta yarı uzanmış şekildeyken genellikle sekresyonlar alt loblarda posterior segmentlerde birikir. Özellikle cerrahi bir girişim sonrasında bu yaşanır. Bu nedenle posterior bazal segmentleri genişletecek solunum egzersizleri hastalar açısından çok faydalıdır. Oturur haldeki hastanın kalçaları hafifçe bükülür ve hasta önüne konulan yastığa eğdirilir. Yine ellerle alt kaburgalardaki lateral kosta genişleme takip edilir.

Büzük Dudak Solunum Egzersizi

Bu egzersizde dudaklar büzülür ve kontrollü şekilde nefes verme hedeflenir. Rahat bir pozisyonda olan hasta burundan nefes almalı, dudaklarını büzüp üfler gibi nefesini vermelidir. Bu esnada karın kasları kasılmamalıdır. Bu egzersiz özellikle solunum kapasitesini artırmak adına etkilidir.

Pozitif Ekspiratuar Basınç Solunum Egzersizi

Bu egzersiz dik pozisyonda yapılır. Dirsekler masaya dayanarak yapılan bu egzersizde maske ağızlık kullanılabilir. Hasta nefesini alarak 2-3 saniye tutar, nefesini yavaşça verir. Bunu 10-15 defa tekrarlar. Maskeyi çıkararak güçlü bir şekilde öksürerek hava yollarında hareketlenen sekresyonları çıkarırlar. Bu egzersiz 4-5 defa tekrarlanır ve yaklaşık 15 dakika sürer.

Glossofaringeal Solunum Egzersizi

Bu solunum egzersizleri arasında özellikle poliomyelit nedeniyle ağır solunum yetmezliği çeken hastalar için faydalıdır. Hastanın boyun kasları da kullanılarak yapılan glossofaringeal solunum, ventilatöre olan bağımlılığın azalmasına yardımcı olur. Bunun için hasta 6-10 defa hava yutar ve ağzını kapatarak, dilini arkaya atar. Böylece farinkste hava hapsedilmiş olur. Glottis açıldığı zaman hava akciğerlere geçerek egzersiz tamamlanmış olur.

Solunum egzersizleri, doğru tekniklerle uygulandığında solunum kapasitesini artırmak ve solunum yollarını temizlemek açısından büyük fayda sağlar. Bu egzersizler düzenli olarak uygulandığında, bireylerin genel yaşam kalitesinde belirgin bir iyileşme gözlemlenebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ünverdi

26 Mayıs 2024 Pazar

Solunum egzersizlerini yapmayı denedim ve daha ilk yapışımda bile oldukça rahatladım. Stres durumlarına bile büyük faydaları oluyor. Yalnız bu egzersizleri ne kadar sıklıklarla yapmamız gerekiyor? Günde iki kez sabah ve akşam yapsak yeterli midir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ünverdi,

Solunum egzersizlerinin sana iyi geldiğine sevindim. Bu egzersizleri günde iki kez sabah ve akşam yapmak genellikle yeterli olabilir, ancak bu tamamen senin ihtiyaçlarına ve nasıl hissettiğine bağlı. Eğer gün içerisinde ekstra stresli anlar yaşıyorsan, bu egzersizleri o anlarda da yapabilirsin. Önemli olan, kendini rahat ve dengeli hissetmendir. Ayrıca, zamanla bu egzersizlerin etkilerini daha iyi hissedeceksin ve kendi ritmini bulacaksın. Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Tanzer

Merhaba Ünverdi Bey, belirtilmiş olan solunum egzersizlerini kendinizi çok fazla zorlamamak şartı ile sürekli yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin elinizde olan bir işlemdir. Özellikle Sürekli temiz kalan bir bölgede bu egzersizleri yapmanızda fayda vardır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omuz Egzersizleri ve Hareketleri

Omuz Egzersizleri ve Hareketleri

Haber Bülteni

Güncel

Squad Egzersizi Nasıl Yapılır?

Squad Egzersizi Nasıl Yapılır?

Güncel

Basen Egzersizleri ve Hareketleri

Basen Egzersizleri ve Hareketleri

Güncel

Egzersiz Lastiğinin Faydaları Nelerdir?

Egzersiz Lastiğinin Faydaları Nelerdir?