Gebelikte Egzersiz ve Hareketleri
15 Temmuz 2024

Gebelikte Egzersiz ve Hareketleri

Gebelikte Egzersiz

Gebelik döneminde egzersiz yapmak, hem hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi hem de doğumun kolay gerçekleşmesi için oldukça faydalıdır. Egzersize başlamadan önce mutlaka doktora danışmak ve doktorun onayını aldıktan sonra egzersiz programına başlamak gerekmektedir. Eğer gebelik riskli değilse, doktor büyük ihtimalle egzersiz yapmayı onaylayacaktır. Gebelik döneminde ilk üç aylık süreç geçtikten sonra egzersize başlanması önerilmektedir.

Gebelikte Egzersizin Faydaları Nelerdir?

  • Gebelik döneminde düzenli uygulanan egzersizler bel ve sırt ağrılarını hafifletir.
  • Uyku problemi yaşayan gebeler için egzersiz faydalı olur.
  • Egzersiz, anne adayının hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha iyi hissetmesine yardımcı olur.
  • Gebelikte egzersiz yapmak duruş ve vücut şekil bozukluklarını hafifletir.
  • Egzersiz, normal doğum sürecinin kolay geçmesini sağlar. Anne adayı daha az acı ve sancı yaşar ve doğum süreci kısalır.
  • Gebelikte yapılan egzersizler doğum sonrasında vücudun daha kolay toparlanmasını sağlar.
  • Anne adayı egzersiz yaparak öz güven kazanabilir.
  • Gebelikte düzenli yapılan egzersiz daha kontrollü kilo alımını sağlar.
  • Gebelikte egzersiz düzenli aralıklarla yapıldığında vücutta ödem ve şişlik oranı azalır.
Gebelik döneminde egzersizden tam anlamıyla fayda sağlamak için düzenli olarak yapılmalıdır. Ara ara yapılan egzersizler anne adayına fayda yerine zarar verebilir. Haftada 2-3 kez, aşırıya kaçmadan egzersiz düzenli yapılmalıdır. Egzersiz yaparken amaç kilo alımını durdurmak olmamalıdır. Egzersiz ile uygun bir beslenme programı desteklendiğinde kilo alımı da normal olur. Gebelik döneminde ayrıca kilo alımını durduracak kadar ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Yapılan egzersiz anne adayının nefesini kesecek, aşırı terletecek, yorgunluğa yol açacak ve kalp çarpıntısına neden olacak şekilde yapılmamalıdır. Egzersiz 5-10 dakika yapıldıktan sonra mutlaka ara verilerek nefes alma teknikleri ile rahatlanmalıdır. Egzersize başlamadan önce 5 dakikalık ısınma hareketleri ile vücut ısıtılmalı ve aynı şekilde egzersiz bırakılacağı son 5 dakika da yine yavaş yavaş bırakılmalıdır.

Gebelikte Egzersiz Ne Zaman Sakıncalı Olur?

Anne adayının gebeliğinde risk faktörleri varsa doktor, risklerin şiddetine göre hafif egzersizler yapmayı uygun görebilir. Bazen de egzersiz yapmak tamamen yasaklanabilir. Egzersizin yasaklanabileceği durumlar şu şekilde sıralanabilir:
  • Anne karnındaki bebekte gelişim geriliği varsa
  • Anne adayında yüksek tansiyon mevcutsa
  • Erken membran rüptürü söz konusuysa
  • Gebelikte kanama yaşanıyorsa
  • Anne adayında servikal yetmezlik varsa ya da rahim ağzına serklaj dikişi atılmışsa
  • Erken doğum riski varsa egzersiz yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.

Gebelikte Hangi Egzersizler Yapılmalıdır?

Gebelik döneminde hafif, yorucu olmayan ve anne-bebek için risk oluşturmayan egzersizler tercih edilmelidir. Hafif tempolu yürüyüşler gebelik için en uygun egzersizler arasındadır. Yarım saatlik hafif tempoda yürümek hem anne adayını yormaz hem de gebeliğin her döneminde yapılabilir. Yine hafif koşu gebelikte yapılabilse de yürüyüşe nazaran riskli bir egzersizdir. Yüzme, gebelik için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Herhangi bir riski olmadığı gibi oldukça yararlı bir egzersizdir. Gebelik süresince her dönem yapılabilir. Aynı şekilde pilates de gebeliğin her döneminde uygulanabilecek egzersizler arasındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yehud

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Egzersiz yapmaya başlamadan önce doktorunuza danıştınız mı? Hangi egzersizleri yapmanızı tavsiye etti?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Yehud,

Egzersiz yapmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerçekten çok önemli bir adım. Eğer bir sağlık profesyonelinden onay aldıysanız ve belirli egzersizler önerildiyse, bu programı takip etmeniz en sağlıklısı olacaktır. Ancak, doktorunuzla henüz görüşmediyseniz, mutlaka bir randevu alarak genel sağlık durumunuzu değerlendirtmenizi ve size özel bir egzersiz programı oluşturulmasını istemenizi öneririm. Bu şekilde, hem sağlığınızı riske atmamış olursunuz hem de en etkili sonuçları alabilirsiniz. Sağlıklı ve güvenli bir şekilde egzersiz yapmanız dileğiyle!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Selülit Egzersizleri ve Hareketleri

Selülit Egzersizleri ve Hareketleri

Güncel

Yoga Egzersizleri ve Hareketleri

Yoga Egzersizleri ve Hareketleri

Güncel

Ayak Bileği Egzersizleri ve Hareketleri

Ayak Bileği Egzersizleri ve Hareketleri