Egzersiz Hareketleri ve Çeşitleri
13 Temmuz 2024

Egzersiz Hareketleri ve Çeşitleri

Egzersiz Hareketleri

Egzersiz hareketleri, vücudun belirli bölgelerinde düzenli ve planlı bir şekilde yapılan, vücudu forma sokan hareketlerdir. Aynı zamanda fiziksel anlamda da sağlıklı ve fit bir yaşam sürmek için gereklidir.

Egzersizin Çeşitleri

Egzersizin çeşitli türleri vardır. Bu türler; fitness, ağırlık kaldırma, koşu, yoga ve benzeri aktivitelerle çeşitlilik göstermektedir. Genel olarak egzersizler üç ana kategoriye ayrılabilir:

  • Direnç
  • Aerobik
  • Esneme

Egzersizin genel faydaları, vücut sağlığının korunmasında hastalıklara karşı bir önlem olarak kabul görmüştür. Egzersiz, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hareketsiz insanlar için günlük 10 dakikalık bir yürüyüş egzersizi bile fayda sağlamaktadır. Ancak profesyonel antrenörler için aynı şey geçerli değildir. Egzersiz yapan kişilerin ölüm riskinin yapılan deneylerde önemli derecede azaldığı fark edilmiştir. Yürüyüş ve benzeri egzersizler kanser çeşitlerini, kalp krizlerini, yüksek kan basıncını ve depresyon riskini azaltabilmektedir. Aynı zamanda kemik güçlenmesine de yarar sağlamaktadır.

Egzersizler, fiziksel iyileşmenin yanı sıra ruhsal bir iyileşme de sağlamaktadır. Yani egzersizler ruh sağlığına da iyi gelmektedir. Egzersiz uyku düzenini sağlamaktadır ve insanı zinde hissettirmektedir.

Egzersize Yeni Başlayacaklar İçin Öneriler

Egzersize yeni başlayacak kişilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır:

  • Hareketsiz olan insanlar için birden ağır egzersiz yapılması sakıncalıdır.
  • Isınmadan yapılabilecek egzersiz hareketleri fiziksel zararlara yol açabilir.
  • Egzersizlerin yan etkileri yeni başlayan kişiler için kas ağrısı oluşturabilir. Bu ağrılar genellikle 2-3 gün sürmektedir.
  • Bazı insanlarda mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi ve yorgunluk da görülebilir.

Yapılacak olan egzersizin ağır olması, faydalı olduğu anlamına gelmez. Aksine, bu çok yanlış bir tabirdir. Egzersizin faydalı olabilmesi için kişinin vücudunu tanıması gerekmektedir ve egzersiz hafiften ağıra doğru gitmelidir. Kronik hastalığı olan kişiler, yaptıkları egzersizlerle birlikte hastalıklarını da takip etmelidirler. Kronik hastalığı olanlar doktorlarına danışarak egzersiz programı hazırlamalıdırlar.

Egzersiz Çeşitleri

Esneme:

Haftada en az 5 kez yapılabilir. Amacı ise kasları uzatmak ve kas dokularının esnekliğini artırmaktır. Her bir kasa 30 saniye verilebilmektedir. Toplamda 11 kas grubumuz vardır. Esneme hareketleri toplam 5-6 dakika sürmektedir. Esnemede kilit nokta ise esnemeden önce kasların sıcak olması gerekmektedir. Sıcak olması için 5 dakikalık bir tempolu yürüyüş veya merdiven çıkıp inmek olabilir. Esnerken zıplamak doğru değildir. Esnemeye başlamadan önce kalp atış hızımızın normal olması gerekmektedir. Esnemeden önce sıcak duş kasların gevşemesi adına doğru bir harekettir. Esnemeden önce vücudun ısınması, vücuttaki kan akışını hızlandırmaktadır; bu da kasların daha çok esnetilebileceği anlamına gelmektedir. Düzenli olarak nefes alıp verilmelidir. Egzersizi yaparken vücudun herhangi bir yerinde şiddetli bir ağrı hissedilirse egzersiz bırakılmalı ve uzman bir doktora gidilmelidir.

Aerobik:

Koşmak, bisiklet sürmek gibi hareketli egzersizler bu gruba girmektedir. Haftada en az 5 kez yapılabilmektedir. Aerobik için 30 dakika gayet uygun bir süredir.

Fitness:

Birçok insan bu egzersizi düzgün yapmadığından veya ağır yaptığından dolayı sakatlanır. Haftada 2 kez yapmak yeterlidir. Farklı kas grupları çalışmaktadır. Vücut en az 1 kez dinlenmelidir. Yapılan egzersizde tek bir yere çalışılmamalıdır. Bir yere çalışıldıktan sonra o kısmın en az 1 gün dinlenmesi gerekmektedir.

Isınma Nedir?

Isınma, vücudu yapılacak olan egzersize fiziksel olarak hazırlamak ve vücut ısısını yükseltmektir. Isınma hareketlerini spordan önce yapmak, spor anında sakatlanma olasılığını azaltmaktadır. Isınma hareketlerini yapmaktaki amaç, vücuda baskı yapılmadan yavaş bir biçimde kan basıncını hızlandırmaktır. Soğuk olan havalarda yani kışın ısınmak için daha uzun bir süre harcayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Plank Egzersizi ve Hareketleri

Plank Egzersizi ve Hareketleri

Tetik Parmak Egzersizleri ve Hareketleri

Tetik Parmak Egzersizleri ve Hareketleri

Göğüs Küçültme Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Göğüs Küçültme Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Egzersiz Aletleri Çeşitleri

Egzersiz Aletleri Çeşitleri

Alt Karın Egzersizleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Alt Karın Egzersizleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?